Afrika Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi

[Analiz] Nijerya’Nın Güvenlik Gündemi | Dr. Öğr. Üyesi Hakan Aydin

01/04/2021 21:12:49 - 01/04/2021 21:12:49 - 647 Okunma

Nijerya’da 2020’nin sonlarından bugüne terör eylemlerinde artış gözlemleniyor. 14 Nisan 2014 tarihinde Nijerya’nın kuzeydoğusunda Boko Haram terör örgütünün 276 öğrenciyi kaçırması eylemi tüm dünyada yankı uyandırmış, terör karanlık yüzünü bir kez daha göstermişti. Hiç şüphesiz eğitim, terörizmin önlenmesi hususunda en kritik araçtır ve kelime anlamı “batılı eğitim haramdır” olan Boko Haram, terör eylemlerinde eğitim kurumunu hedef alarak hareket etmektedir. Son dönemde Nijerya’da öğrencilerin kaçırıldığına yönelik haberler yoğunlaşıyor. Silahlı kişiler tarafından 11 ve 20 Aralık 2020 tarihlerinde Katsina eyaletinde 400’ü aşkın öğrenci kaçırılmıştı. 17 Şubat 2021 tarihinde Nijer eyaletinde 27 öğrenci, 25 Şubat’ta ise Zamfara eyaletindeki bir okula saldırı düzenlenerek 317 öğrenci kaçırılmış, öğrencilerin 279’u kurtarılmıştı. 12 Mart’ta Kaduna Eyaleti’nde ise 626 öğrenci ile 3 öğretmen kaçırılmasına yönelik haberlerle birlikte son zamanlardaki saldırılar nedeniyle Nijerya’nın Sokoto, Zamfara, Kano, Katsina, Niger ve Yobe eyaletlerindeki okulların kapatıldığı görülmektedir.

Güvenlik, ulusal ve uluslararası siyasetin en temel başlıklarından birisidir. Varlığı koruma ve sürdürme hedefi doğrultusunda güvenlik kavramının tanımı yapılmaktayken güvenlik gündemi tehditler üzerinden şekillenmektedir. 21.yüzyıl dünyasında terör tehdidi, güvenlik gündeminin birincil başlığıdır. Şu husus belirtilmelidir ki; her ne kadar terör kavramı daha eski tarihlerde ortaya çıksa da, özellikle ulus devletin oluşumu sonrasında yaygınlık kazanmıştır. 11 Eylül 2001 terör saldırıları sonrasında ise eski yeni bu kavramın uluslararası boyut elde ettiği görülmektedir. Afrika kıtasının bazı ülkeleri için istikrarsızlığın temel nedeni olarak terörizm en büyük sorundur. Kıtanın öne çıkan ülkelerinden Nijerya için bu durum geçerlidir.

Nijerya’nın kuzeydoğusunda etkin olan Boko Haram uluslararası düzeyde Kamerun, Çad ve Nijer’de de terör saldırıları gerçekleştirmektedir. Şubat 2020-Şubat 2021 arasında yalnızca ülkenin kuzeydoğusunda Boko Haram’ın terör eylemlerinden 2700’ü aşkın kişinin hayatını kaybettiği kaydedilmektedir. 12 Mart 2021 tarihinde bir askeri konvoya yönelik terör saldırısı düzenlenmişti. Son dönemde Nijerya ordusu Boko Haram ile mücadeleyi yoğunlaştırdı. Mart ayının başında Boko Haram’a yönelik operasyonlar düzenlendi. Bununla birlikte Nijerya’nın Zamfara eyaletinde hayvancılık ve çiftçilikle uğraşan Hausa-Fulaniler arasında çatışmalar yaşandığı haberleri de basına yansıyor. Her ne kadar 2019 yılında taraflar arasında barış anlaşması imzalansa da, mevcut durumda anlaşmanın etkili olamadığı görülüyor.

Atlas Okyanusu’na kıyıya sahip Nijerya, batıdan Benin, kuzeyden Nijer, kuzeydoğudan Çad gölü, doğudan Kamerun ile sınırlanmaktadır. 1960 yılındaki bağımsızlık sonrasında Nijerya için 1999 yılına değin her ne kadar demokratik bir rejim inşası çabaları görülse de, bu dönem askeri darbeler dönemi olarak adlandırılmaktadır. Nijerya’da seçimler 1999’dan itibaren yapılabilmektedir. Ülkede öncelikle parlamenter sistem kabul edilse de, daha sonrasında başkanlık sistemi esas alınmıştır. Federatif sistemin olduğu Nijerya 36 eyalete ayrılmış, ülkenin kuzey bölgesinde şeri hükümlerle yönetilen eyaletler bulunmaktadır. Petrol ve doğalgaz Nijerya’nın iki önemli enerji kaynağıdır ve ülke ekonomisinin ağırlığını bu alandaki gelirler oluşturmaktadır. Ekonomik olarak dünyanın ilk 30 ekonomisi içerisinde yer alan Nijerya’nın GSYH’si 475 milyar $’dır. Nijerya, halihazırda petrol üretimi ve ihracatında ise ilk 10 ülke arasında yer almaktadır. Ülke nüfusunun %70’inden fazlası, bu oran 112 milyon nüfusa tekabül etmektedir, yoksul olarak sınıflandırılmaktadır. Bu noktada gelir adaletsizliğine dikkat çekilmektedir.

Her 6 Afrikalıdan birinin Nijeryalı olduğu örneğinden 200 milyonluk nüfusla Afrika’nın en kalabalık ülkesi özelliğini elinde bulunduran Nijerya’da etnik ve dini yönden çeşitlilik gözlemlenmektedir. Etnik olarak ülke nüfusunun %29’unu Hausa-Fulani, %21’ini Yoruba ve %18’ini İgbo etnik grupları oluştururken, dini yönden ise ülke nüfusunun %50’si İslam, %40’ı Hristiyan ve %10’u yerel dinler teşkil etmektedir. Nijerya’da etnik ve dini ayrım siyasi bütünlük üzerinde temel belirleyicidir. Ayrıca sömürgecilik döneminin politikaları da Nijerya’nın devlet yapısı ve oluşumu üzerinde önemli bir etkendir. Tarihsel süreçte söz konusu üç etnik gruptan birinin nüfuzunun artması, diğerinin tehdit algılamalarını etkilemiştir. Dolayısıyla etnik ve dini unsurlar siyasetin merkezinde yer almıştır. Zira etnik gerilim 1967 yılında Nijerya İç Savaşı’nda ülkeyi ayrışmaya sürüklemişti. Öte yandan ülkede siyaset kurumu etnik-dinsel ayrım doğrultusunda şekillenmektedir.

2020 Küresel Terör Endeksi’nde terörden etkilenen ülkeler arasında Nijerya, Afganistan ve Irak’tan sonra üçüncü sırada yer alıyor. Terör eylemlerinde öğrencilerin hedef alınmasının sebepleri arasında fidye elde edilmesi ve terör örgütünün hapishanedeki üyelerinin serbest bırakılmasının sağlanmasının amaçlandığı söylenebilir. Nitekim son on yıllık dönemde 18 milyon $’ın üzerinde fidye aldığı ifade edilmektedir. Bununla birlikte Boko Haram ulusal ve uluslararası düzeyde kamuoyunun dikkatini çekmeye ve eğitim faaliyetlerinin güvensizliği üzerinden sosyal hayatı sekteye uğratmaya çalışmaktadır.

Sonuç olarak asimetrik bir niteliğe haiz terörizm, toplumsal çeşitliliğiyle ön plana çıkan Afrika kıtasının başat ülkelerinden Nijerya’da terör güvenlik gündeminin esasını teşkil etmektedir. Terör eylemleri devletin kamu düzenini ve toplumsal yapıyı istikrarsızlaştırma hedefindedir. Diğer yandan terörizm Nijerya’nın ekonomik kalkınma süreci açısından büyük bir engel oluşturmakta, toplumsal güvensizlik ortamı derinleşmektedir. Kuşkusuz terörizm Nijerya’nın güvenlik gündeminde çözümü beklenen en temel başlık konumunu taşımaktadır.

Nijerya Afrika Güvenlik Terörizm

Facebook Twitter Google Plus
Ara
23
MERKEZ MÜDÜRÜMÜZ DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN AYDIN TV24'E KONUK OLDU
464 Okunma
Merkez Müdürümüz Dr. Öğr. Üyesi Hakan AYDIN 21 Aralık 2021 tarihinde TV24'te "Türkiye-Afrika...
Ara
20
DÜNYA SİYASETİNDE AFRİKA 7
368 Okunma
Editörlüğünü Doç. Dr. İsmail ERMAĞAN ve Dr. Elem EYRİCE TEPECİKLİOĞLU'nun yürüttüğü, Merkez...
May
21
KONFERANS: “TÜRKİYE VE AFRİKA İLİŞKİLERİ”
517 Okunma
Üniversitemiz Afrika Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Uluslararası İlişkiler...
Nis
01
[ANALİZ] NİJERYA’NIN GÜVENLİK GÜNDEMİ | DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN AYDIN
647 Okunma
Nijerya’da 2020’nin sonlarından bugüne terör eylemlerinde artış gözlemleniyor. 14 Nisan 2014...
Mar
10
[KİTAP İNCELEMESİ] AFRİKA TARİHİ
817 Okunma
KİTAP İNCELEMESİ Afrika Tarihi[1]   Kevin SHILLINGTON Tercüme: Halil Doğan...
Şub
06
DÜNYA SİYASETİNDE AFRİKA 6
1997 Okunma
Editörlüğünü Doç. Dr. İsmail ERMAĞAN, Dr. Elem EYRİCE TEPECİKLİOĞLU ve Dr. Öğr. Üyesi Volkan...
Eki
15
[KİTAP İNCELEMESİ] BİLMENİN YOLLARI: TOPLUMSAL VE SİYASAL ARAŞTIRMALARDA RAKİP METODOLOJİLER
8929 Okunma
KİTAP İNCELEMESİ Bilmenin Yolları: Toplumsal ve Siyasal Araştırmalarda Rakip...
Eyl
09
AFRİKA BÜLTENİ TEMMUZ - AĞUSTOS 2020
4909 Okunma
Merkezimiz bünyesinde hazırlanan Afrika Bülteni için tıklayınız.
May
02
AFRİKA BÜLTENİ ŞUBAT - NİSAN 2020
7184 Okunma
Merkezimiz bünyesinde hazırlanan Afrika Bülteni için tıklayınız.
Oca
22
TERÖRÜN GÖLGESİNDE TÜRKİYE-SOMALİ İLİŞKİLERİ | ÖĞR. GÖR. HAKAN AYDIN
9736 Okunma
Öğr. Gör. Hakan AYDIN'ın Anadolu Ajansı internet sitesi analiz haber bölümünde 22 Ocak 2020 tarihinde...
Şub
20
AFRİKA BİRLİĞİ: DEĞİŞİM Mİ, STATÜKO MU? | ÖĞR. GÖR. HAKAN AYDIN
23191 Okunma
Öğr. Gör. Hakan AYDIN'ın Anadolu Ajansı internet sitesi analiz haber bölümünde 20 Şubat 2019 tarihinde...
Ağu
11
ZİMBABVE'DE LİDERLİK MÜCADELESİ VE DIŞ MÜDAHALELER | ÖĞR. GÖR. HAKAN AYDIN
24112 Okunma
Öğr. Gör. Hakan AYDIN'ın Anadolu Ajansı internet sitesi analiz haber bölümünde 10 Ağustos 2018 tarihinde...
Tem
26
ERDOĞAN’IN AFRİKA ZİYARETLERİ VE BRICS | ÖĞR. GÖR. HAKAN AYDIN
22246 Okunma
Öğr. Gör. Hakan AYDIN'ın Anadolu Ajansı internet sitesi analiz haber bölümünde 26 Temmuz 2018 tarihinde...
May
11
AFRİKA BÜLTENİ OCAK - NİSAN 2018
18280 Okunma
Merkezimiz bünyesinde hazırlanan Afrika Bülteni için tıklayınız.
Mar
14
DERİNLEŞME DÖNEMİ: TÜRKİYE VE SUDAN İLİŞKİLERİ | ÖĞR. GÖR. OĞUZHAN ÖZÇELİK, ÖĞR. GÖR. HAKAN...
23996 Okunma
Öğr. Gör. Oğuzhan ÖZÇELİK ve Öğr. Gör. Hakan AYDIN'ın Yenişafak gazetesinde 13 Mart 2018 tarihinde...
Şub
01
AFRİKA BÜLTENİ EKİM - KASIM - ARALIK 2017
21618 Okunma
Merkezimiz bünyesinde Afrika'da meydana gelen aylık gelişmelerin yabancı basından taranmasıyla...
Eki
10
AFRİKA BÜLTENİ - AĞUSTOS EYLÜL 2017
21051 Okunma
Merkezimiz bünyesinde Afrika'da meydana gelen aylık gelişmelerin yabancı basından taranmasıyla...
May
03
ÖĞR. GÖR. HAKAN AYDIN AFRİKA ÇALIŞMALARI ÖĞRENCİ KONGRESİ AÇILIŞ OTURUMUNA KATILDI
36339 Okunma
Afrika Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğr. Gör. Hakan AYDIN, 19 Nisan 2017...
Eki
05
SOMALİ SEÇİMLERİ VE TÜRKİYE | ÖĞR. GÖR. HAKAN AYDIN
17552 Okunma
Merkez Müdürümüz Öğr. Gör. Hakan AYDIN'ın Yenişafak gazetesindeki 5 Ekim 2016 tarihli "Somali Seçimleri...
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.